dinsdag 2 december 2008

Vergadering Verkeerscomité


Verslag vergadering Verkeerscomité: 7 oktober 2008


Aanwezig : Inge Grimmonprez, Yves Tytgat, Bettina Van Cronenburg, Wim Van den Berghe
Afwezig: Marianne Bouckhout, Els De Smet, Annick Van De Velde
Verslag: Kristof Collyn

Agendapunten:
  1. Ledenlijst
  2. Programma voor komende werkjaar
  3. Oproep voor nieuwe leden
  4. Varia

. Ledenlijst:
Een aantal leden verlaten onze werkgroep. We bedanken Dirk en zijn vrouw Mieke alsook Katrijn en Daniella voor hun jarenlange inzet. We kunnen nog op hun medewerking rekenen bij toekomstige activiteiten.

. Programma voor het komend werkjaar:

1. Gent fietst:
Yves stelt voor een oproep naar ouders te doen om deel te nemen aan de Gent Fietst actie. Bij deze actie wordt in september (autoloze zondag) een fietstocht gehouden in het centrum van Gent. We onthouden dit voor begin volgend schooljaar.

2. Gordeldier:
Wim ontving een pakket van het Gordeldier met groeimeters die kinderen attent maken op het juiste gebruik van autostoel of verhogingskussen in combinatie met hun lengte. Wim vraagt meerdere groeimeters aan die kunnen opgehangen worden in de verschillende klassen.

3. Het Lijn Spel:
Deze activiteit is reeds jaren een succesnummer waarbij leerlingen van het zesde in de klas leren werken met de netplannen en dienstregeling boekjes van de Lijn. Op deze manier stippelen ze zelf een route uit die ze dan op woensdag 22 oktober zullen volgen. De routes werden opnieuw tot in detail uitgewerkt door Dirk (waarvoor dank).We doen opnieuw beroep op enkele ouder begeleiders. Als begeleider worden Bettina, Juf. Chris, Els, Inge + haar mama, Katrijn, Mieke, Juf. Trui en Veerle aangesproken door Wim. Zij krijgen dan elk een route en een groep van 3 leerlingen onder hun hoede. Er wordt gevraagd om in de klas ook aandacht te schenken aan de herkomst van straatnamen waar leerlingen een bus of tram nemen. Op deze manier wordt vakoverschrijdend gewerkt. Wim neemt nog extra foto’s die we nodig hebben voor het spel.

4. Verkeersspel:
Eind vorig schooljaar hebben we besproken dat een jaarlijks verkeersspel te belastend en tijdrovend is. We opteren ervoor het tweejaarlijks te organiseren. Zijn er andere voorstellen? Kristof stelt een actie voor waaraan alle kinderen van hoofd- en wijkschool kunnen meedoen. Op de drukste momenten van een schooldag (tussen 08.00 en 08.30 uur) gaan de kinderen op het voetpad staan aan de voor- en achterzijde van de hoofdschool en aan de voorzijde en zijkant van de wijkschool. Daar kunnen foutparkeerders (meestal ouders) of snelheidsduivels aangesproken worden. Kinderen kunnen bordjes vasthouden met daarop slogans. Deze actie neemt niet te veel tijd in beslag en kan eventueel meermaals per schooljaar herhaalt worden. Misschien hebben we zelfs voldoende kinderen om een echte ketting te maken tussen hoofd- en wijkschool?

Er wordt ook een fietstocht voor de zesdes voorgesteld. Deze fietstocht kan samengaan met het opzoeken van de veiligste fietsroute vertrekkend van Sancta Maria richting Gent Centrum. Deze activiteit kan op een namiddag ingericht worden (bv. begin juni).

We laten beide voorstellen nog even rijpen. Wim vraagt ook eens naar de mening van de leerkrachten.

. Oproep voor nieuwe leden:
Aangezien een aantal leden de werkgroep verlaten hebben doen we een oproep naar ouders die met ons willen meedenken over verkeersveiligheid. Yves vraagt om dit ook nog eens te vermelden op de volgende samenkomst van het oudercomité. Kristof geeft de boodschap door. Wim doet nogmaals een oproep in de volgende Nieuwtjes.

. Varia:
Er is een rij bijgekomen. Kinderen worden nu ook begeleid tot aan de hoek Gentbruggekouter – J. Van Biesbroeckstraat. Op deze manier kunnen de leerlingen ook daar veilig oversteken op weg naar huis.


Datum volgende vergadering: dinsdag 18 november

_____________________________________________________________________


Verslag vergadering Verkeerscomité: 18 november 2008


Aanwezig : Els De Smet, Inge Grimmonprez, Yves Tytgat, Wim Van den Berghe
Afwezig: Marianne Bouckhout, Bettina Van Cronenburg, Annick Van De Velde
Verslag: Kristof Collyn

Agendapunten:
  1. Evaluatie ‘Lijn Spel’
  2. Oproep voor nieuwe leden
  3. Programma voor komende werkjaar (vervolg)
  4. Varia

. Evaluatie ‘Lijn Spel’:
Leerlingen, begeleiders en leerkrachten vonden het opnieuw een leerrijke uitstap. Dit jaar werden de groepjes beperkt tot 3-4 kinderen wat als positief ervaren werd. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal leerlingen en begeleiders. Voor de begeleiding stelt Wim voor ook grootouders aan te spreken.De aankoop van Lijnkaarten is een goedkoop systeem. De uitstap plannen in het begin van het schooljaar is goed. Eind dit jaar kunnen we zo reeds starten met de voorbereiding naar volgend schooljaar toe.We stellen voor de leerlingen meer te betrekken in het opmaken van het traject. De leerkracht geeft enkele locaties die de leerlingen moeten zien en dan stippelen ze zelf het traject uit. Zo is het minder voorgekauwd. Het opzoeken van een Lijn traject is een vaardigheid die ze in de loop van het schooljaar bij andere uitstappen nog gebruiken.

. Oproep voor nieuwe leden:
In de volgende ‘Nieuwtjes’ worden enthousiaste ouders of grootouders gevraagd mee te denken over verkeersveiligheid. Ook Veerle doet op een eerstvolgende vergadering van het oudercomité nog eens een oproep.

. Vervolg - Programma voor het komend werkjaar:
Bij de vorige samenkomst werden enkele acties voorgesteld. Vandaag proberen we enkele hiervan concreet te plannen.

Tweede helft januari: Zichtbaar in het verkeer. Tijdens deze donkere periode vragen we extra aandacht voor het dragen van fluorescerende kledij, fietshelm en gebruik van goede fietsverlichting. Kinderen die ‘zichtbaar’ naar school komen krijgen aan de schoolpoort een beloning (papieren ster?) die ze in de klas op een prikbord verzamelen. Op het einde van de week wordt klassikaal een totaal gemaakt. De winnende klas wordt beloond met …? Concreet hebben we per dag 4 mensen nodig voor de 4 toegangspoorten. Ook de leden van het oudercomité worden hiervoor aangesproken.

Eind februari – begin maart: Verkeersspel. Dit jaar wordt een beknoptere versie van het verkeersspel gepland. Het fietsparcours is niet zo arbeidsintensief en kan jaarlijks gehouden worden. We wensen ook extra aandacht te schenken aan de dode hoek. Hiervoor spreekt Wim de papa aan van Jouri (6de lj.) en Attina (1e lj.) Peteryns. Door gebruik te maken van zijn vrachtwagen kan visueel voorgesteld worden hoe groot deze dode hoek effectief is.

Half mei: Week van de zwakke weggebruiker. Tijdens deze week concentreren we ons op foutparkeren. Door een rode en groene zone te maken in de onmiddellijke omgeving van de school tonen we de ouders waar je mag of niet mag parkeren/stilstaan. Nog te vaak worden kinderen afgezet op zebrapad of trottoir, in dubbele file...

Er werden de vorige vergadering andere voorstellen gedaan die we onthouden voor in de toekomst.

Datum volgende vergadering: dinsdag 6 januari 2009


Geen opmerkingen: